Vrienden van de Thuiszorg

Ontmoet en Groethuys

Van harte welkom…

“Van harte welkom”, dat is onze motto. Welkom zijn we op vele plekken, maar voelen we ons ook altijd welkom? 1 op 3 ouderen in Eindhoven is eenzaam. Dat is niet alleen erg verdrietig; eenzaamheid brengt ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Eenzame ouderen hebben onder andere een verhoogde kans op Alzheimer, hart- en vaatziekten en depressie. Door in het Ontmoet en Groethuys een thuisgevoel te creëren en een scala van activiteiten aan te bieden verlagen wij de drempel voor ouderen om samen te komen, samen te zijn en samen te blijven. Middels het Ontmoet & Groetplein helpen wij ouderen met het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk dat hen ondersteunt in zelfstandigheid en zorgt voor een zinvolle invulling van niet alleen de dag, maar ook van het gehele leven. Door het bieden van een prettige en uitnodigende omgeving realiseren wij voor ouderen en/of mantelzorgers een plek om samen te zijn. Om serieus te kunnen vertellen en luisteren of voor een luchtige dagbesteding.  Van één kopje koffie met een zelfgebakken koekje, tot een compleet verzorgde dag weg. Iedereen is van harte welkom! 

Visie

Samen komen

Een ontmoeting heeft slechts twee randvoorwaarden: er moet meer dan één persoon zijn en er moet een locatie zijn. Eigenlijk is een ontmoeting dus helemaal niet moeilijk. Maar wat als je niet durft? Of niet zo goed meer kunt? Wanneer mensen niet ergens samen komen kan er geen ontmoeting plaatsvinden. Met het Ontmoet en Groethuys wordt de drempel voor onze gasten verlaagd. Samen komen is zo geen probleem meer, maar iets leuks waar men naar uitkijkt. 

Samen zijn

Samen Zijn stelt mensen in staat om iets te delen en iets te doen. Middels verschillende activiteiten die van A tot Z zijn ‘ontworpen’ proberen wij ouderen te laten ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Het huidige aanbod en programmering bevat voor ieder wat wils. Daarnaast zien we in de onderlinge relaties wederkerigheid ontstaan in de vorm van het bieden van een luisterend oor, helpen bij het koken of bij het organiseren van een complexe activiteit. 

Samen blijven

Een van de belangrijkste waarden van sociaal netwerk is samen Blijven. Onze gasten kiezen zelf wat ze graag doen en vaak zijn dezelfde vrijwilligers en medewerkers ook aanwezig bij dezelfde activiteiten. Dit zorgt bij ouderen voor een stukje vertrouwen. Wanneer ouderen in het Ontmoet en Groethuys vaker met dezelfde mensen in contact komen zien we langdurige vriendschappen ontstaan, die het fysieke Ontmoet en Groethuys overstijgen. Zo ontmoeten gasten elkaar thuis, of spreken elkaar in het weekend op een terrasje. Daar waar nodig bieden wij ondersteuning. Veel van onze gasten fungeren ook als ambassadeurs en sporen andere eenzame ouderen aan om ook eens langs te komen. Gewoon omdat ‘de koffie er zo lekker smaakt’.